zondag 12 juli 2009

Kathakali

Na de Backwater Tour zijn we 's avonds naar een Kathakali-voorstelling in Fort Cochin geweest.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Kathakali is een heel bijzondere, oude, professionele vorm van dans/drama/muziek/mime. Het duurt bijvoorbeeld 6 jaar lang om Kathakali-acteur te worden. De acteurs praten niet met elkaar, maar hebben een soort gebarentaal. Dit zijn tientallen (hand)gebaren, bewegingen, gezichtsuitdrukkingen etc om het verhaal te vertellen. Ook is de begeleiding van de trommels erbij heel belangrijk. Heel knap dus!, ook al weet je dus niet altijd wat men zegt. Gelukkig kregen we op papier een (Nederlandse!) beschrijving van de verschillende scenes in de voorstelling.

Als je een beetje vroeg komt, zie je de Kathakali acteurs zichzelf schminken op het podium.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


De voorstelling duurde anderhalf uur. Het begon met uitleg over de geschiedenis van Kathakali en voorbeelden van gezichtsuitdrukkingen en gebaren.
Daarna werden, door 3 verschillende acteurs (alleen mannen, ook voor de vrouwenrollen) 4 scenes van een verhaal gespeeld. In de beschrijving stonden nog geen 10 zinnen tekst, maar door alle mime, dans en muziek duurt dit dus ruim een uur!
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Het was heeel bijzonder om te zien, vooral als je bedenkt hoe AL die handgebaartjes, gezichtsuitdrukkingen en dansbewegingen een andere betekenis hebben. Echt knap en heel mooi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten